Parlamentul European, prin votul în plen al celor 736 de membri ai săi, cu o majoritate covârşitoare (521 voturi pentru, 145 împotrivă şi 8 abţineri) a susţinut existenţa unor norme europene opţionale pentru întreprinderile şi consumatorii care încheie contracte pe piaţa unică, arată un comunicat remis redacţiei.
Votul membrilor Parlamentului vine ca urmare a unei declaraţii politice recente a doamnei Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, conform căreia are în vedere propunerea, în această toamnă, a unei legislaţii europene opţionale în domeniul contractelor (SPEECH/11/411). Obiectivul domniei sale este de a aduce mai multă coerenţă legislaţiei contractuale în Europa, facilitând totodată tranzacţiile transfrontaliere, în special pentru întreprinderile mici şi pentru cei 500 de milioane de consumatori ai săi.
"Doresc să salut votul Parlamentului European de astăzi care a vizat sprijinirea existenţei unei legislaţii europene opţionale în domeniul contractelor", a declarat doamna Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar UE pentru justiţie, adăugând: "Analizez cu atenţie toate posibilităţile de facilitare a tranzacţiilor transfrontaliere şi cred că opţiunea preferată de Parlamentul European ar putea fi o foarte bună alegere. Ea le-ar oferi celor 500 de milioane de consumatori din Europa mai multe posibilităţi de achiziţii transfrontaliere, reducând în acelaşi timp costurile de tranzacţie pentru întreprinderile mici - care constituie coloana vertebrală a economiei noastre. Voi conlucra îndeaproape cu Parlamentul European şi cu toate statele membre pentru a vedea cum putem materializa votul de astăzi într-o realitate juridică atrăgătoare."
F.A.
Parlamentul European, prin votul în plen al celor 736 de membri ai săi, cu o majoritate covârşitoare (521 voturi pentru, 145 împotrivă şi 8 abţineri) a susţinut existenţa unor norme