Operaţiunile unicului producător de sare din România, Societatea Naţională a Sării Salrom, sunt conduse de aproape un an de zile de Gabriel Muraru (43 de ani), fost consilier personal al primarului din Piatra-Neamţ, cu studii în istorie şi patron al unor afaceri precum Alb şi Negru, Dinasty şi Agnes Toma specializate în retailul vestimentar, majoritatea pe pierderi.
Mai mult, din consiliul de administraţie al companiei care exploatează unica resursă care plasează România în topul celor mai mari producători mondiali face parte şi un tânăr de 26 de ani, de profesie inginer într-o companie specializată în producţia de pilote, cuverturi şi perne de dormit, el fiind totodată şi consilier personal al ministrului economiei Ion Ariton, managerul celor mai valoroase companii aflate în continuare sub controlul statului.
Ziarul Financiar continuă azi seria de materiale prin care încearcă să dovedească faptul că în cele mai multe companii de stat numirile în funcţiile de conducere şi în consiliile de administraţie sunt aproape de fiecare dată exclusiv politice, fiind promovaţi oameni fară nicio legătură cu domeniul pe care au ajuns să-l conducă.
Rezervele uriaşe
"România are rezerve de sare semnificative, ne ajung sute de ani", spune Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Române pentru Resurse Minerale (ANRM). Toate aceste rezerve sunt exploatate în prezent de către Salrom, care este de altfel şi unicul producător de sare din România. Datele din bilanţul companiei arată că în perioada 2000-2009 profiturile anuale cumulate în aceşti zece ani abia au ajuns la 2,5 mil. euro, cifra de afaceri maximă înregistrată în această perioadă fiind de circa 45 mil. euro. În aceeaşi perioadă, potrivit statisticilor realizate US Geological Survey, preţul pe tona de sare a evoluat de la 24 de dolari la 40,6 de dolari. Potrivit datelor ANRM, anul trecut producţ