Absolventul Facultăţii de Pompieri de la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“ a ales, după un an şi jumătate de intervenţie, să prevină incendiile în loc să le stingă.
Şeful Compartimentului de Avizare-Autorizare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ spune că şi-a ales această profesie din dorinţa de a ajuta şi de a se simţi util. „În toţi cei cinci ani de facultate pot spune că a contat foarte mult practica făcută. Eram trimişi la intervenţii şi acolo m-am format pentru această meserie. După aceea, în august 2006 am fost încadrat la ISU Neamţ şi am fost la intervenţii până în octombrie 2007“, povesteşte Ciprian Burţilă.
Ştie să-şi păstreze calmul
Tânărul spune că s-a călit în anii de şcoală şi că a reuşit să se mobilizeze în orice situaţie pentru că este conştient că de ajutorul lui depinde salvarea unor vieţi. „Sunt un om echilibrat, atât în viaţa profesională, cât şi în cea privată. Nu mă panichez şi cred că experienţa acumulată până acum m-a ajutat foarte mult. De aceea mi-am păstrat calmul atât la intervenţiile la care am participat în timpul anilor de practică, cât şi la cele care au urmat, incendii şi inundaţiile din 2008 şi 2010. În timpul inundaţiilor de anul trecut am stat la Roman patru zile şi am văzut multă suferinţă şi disperare, dar aceste lucruri nu trebuie să te demoralizeze“, crede pompierul. Pentru lupta cu focul şi cu apele a fost pregătit încă din şcoală, însă cea mai dură rămâne lupta cu suferinţa şi cu reacţiile oamenilor.
„La inundaţii se ascundeau în case pentru că nu vroiau să-şi abandoneze agoniseala de o viaţă, după care, în momentul în care creşteau apele, cereau ajutorul. I-am înţeles, dar şi ei trebuie să fie conştienţi că viaţa e cea mai preţioasă şi că mai bine trăieşti şi o iei de la capăt decât să renunţi“, este de părere Ciprian. Deşi este la compartimentul de prevenire, C