Exporturile Romaniei au scazut cu 17,2% in aprilie fata de luna martie, iaravansul de 16,7% fata de perioada similara din anul 2010 este cel mai redus ritmde crestere din ultimele 20 de luni. Exportatorii afirma ca evolutia sedatoreaza exclusiv aprecierii monedei nationale, care le-a adus pierderifinanciare.
In conditiile in care consumul intern ramane scazut, exporturile sunt vazute drept principala "locomotiva" a iesirii Romaniei din criza. Numai ca, privind mai atent statistica de la Institutului National de Statistica (INS), avertismentele date de Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), prezentate inca de anul trecut, incep sa se confirme.
Ionescu avertiza, atunci, ca aprecierea leului le va pune bete in roate exportatorilor, chiar daca multi au incercat sa se protejeze prin contracte de hedging.
"Din pacate, avertismentele noastre incep sa se confirme. Exporturile au inceput sa gafaie, pentru ca, desi exista comenzi, sa exporti nu mai este foarte rentabil", a afirmat, joi, presedintele ANEIR.
Potrivit datelor statistice publicate joi de INS, in luna aprilie, exporturile au crescut cu 16,7% fata de aceiasi perioada din anul trecut, la 3,3 miliarde de euro, insa au scazut cu 17,2% fata de luna precedenta.
"S-a inregistrat cel mai redus ritm de crestere a exporturilor din ultimele 20 de luni, de cand exporturile au iesit din recesiune, in luna noiembrie 2009", spune omul de afaceri.
Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor
"In ultima decada din luna aprilie a fost pentru prima data din ultimul an si jumatate cand exporturilor au inregistrat chiar si o scaderea cu 5,9% fata de anul interior, in exporturile extra-comunitare. In acest ritm, comertul international ar putea sa traga in jos economia in a doua parte a anului", a mai a