Un sistem bun, care să vă asigure apă caldă tot timpul anului, costă şi 3.000 de euro, dar jumătate din sumă o puteţi obţine de la stat. Pe piaţă sunt însă şi alte oferte mult mai ieftine. Sursa: SHUTTERSTOCK
Eduard, din judeţul Caraş- Severin, şi-a montat, în vara anului trecut, un sistem de panouri solare, despre care spune acum că este foarte mulţumit. Costurile totale, pentru echipamente şi montaj, s-au ridicat atunci la circa 12.000 lei, din care 6.000 lei a obţinut de la stat, prin programul "Casa Verde".
De altfel, în special pe timp de vară, panourile solare sunt ideale, pentru că nu mai trebuie să îţi baţi capul că vei consuma combustibil scump pentru prepararea apei calde menajere. Dacă plăteşti puţin mai mult, vei scăpa de această grijă aproape tot timpul anului.
Sistemul trebuie gândit din faza de proiect a casei
Eduard ne-a declarat că l-ar fi costat cu până la 1.000 lei mai puţin, dacă sistemul era gândit înainte să îşi construiască locuinţa. Asta deoarece casa nu a fost prevăzută iniţial cu o cameră tehnică, iar de la panouri până la locul unde a putut amplasa boilerul de apă traseul ţevilor a fost destul de lung, ceea ce a dus, implicit, la costuri mai mari.
"Ţeava se montează pentru tur-retur şi trebuie izolată. Numai pe izolaţia ţevii, pentru un tur, am dat circa 700 lei. E drept, am folosit materiale mai scumpe, aşa am găsit atunci", a explicat Eduard.
Sistemul pe care şi l-a instalat este nemţesc şi este format, în principal, din două panouri de câte 2,05 metri pătraţi şi un boiler de 200 litri, care asigură consumul pentru familia sa formată din patru persoane, plus celelalte piese (controler, vas de expansiune etc.).
Potrivit acestuia, doar dacă plouă şi e înnorat câteva zile la rând, nu are apă caldă vara. În rest, chiar dacă e frig, atât timp cât e soare, are apă c