Oficialii chinezi considera ca varianta discutata de politicienii americani a unui faliment tehnic al SUA este dezastruoasa pentru economia globala; Europa se confrunta cu una dintre cele mai dure secete din ultimul secol, ceea ce poate creste pretul alimentelor iar in SUA energia solara atinge nivelul de competitivitate fata de energiile standard - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.
Politicienii americani "se joaca cu focul" prin faptul ca iau in calcul chiar si pozibilitatea unui faliment al datoriei publice americane ca metoda de a reduce cheltuielile guvernamentale, considera un consilier din cadrul bancii centrale chineze, cel mai mare creditor extern al SUA.
Varianta unui faliment tehnic - ceea ce inseamna, de fapt, amanarea platii dobanzilor pentru creditorii guvernului american - a inceput sa primeasca sustinere masiva din partea unui numar in crestere de Republicani care considera aceasta metoda varianta optima de reducere a cheltuielilor, informeaza Reuters.
Insa orice forma de faliment a SUA ar putea destabiliza economia globala si ar putea tensiona si mai tare relatiile ditnre Statele Unite si creditorii chinezi, relatii care sunt in prezent destul de tensionate, avertizeaza oficialii si investitorii privati.
Oficialii chinezi considera ca un faliment ar avea un efect dezastruos asupra dolarului american, ceea ce determina Beijingul sa descurajeze aceasta politica a SUA.
China este cel mai mare creditor extern al SUA, detinand peste 1 trilion de dolari din datoria americana emisa de catre Trezorerie; ca urmare opiniile oficiale chienze au o greutate destul de mare la Washington.
Europa, afectata de o puternica seceta
Europa se gaseste in pragul unei noi divizari intre nord si sud, de data aceasta insa nu la nivel economic ci la nivel