România şi Bulgaria ar putea adera la Spaţiul Schengen în etape. Este declaraţia făcută de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, joi, 9 iunie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat la Luxemburg. Asta ar presupune ca cele două ţări să intre în zona de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene.
"Avem nevoie de garanţii în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ceea ce impune să putem proceda în etape, aşa cum a propus Germania", explică ministrul francez.
"O primă etapă ar fi în toamna (lui 2011), cu o deschidere a frontierelor aeriene în prezenţa ofiţerilor de poliţie din alte state", spune Claude Gueant.
"Cea de-a doua etapă ar interveni mai târziu, în 2012, prin deschiderea frontierelor terestre şi acolo cu ajutorul poliţiştilor de frontieră din alte state UE", precizează ministrul francez de Interne, care declară că "o aderare completă la sfârşitul lui 2012 este o ipoteză de lucru prezentă în spiritul tuturor". De ce o aderare la Schengen în etape?
Potrivit corespondentului RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, nu s-a stabilit o aderare în etape, aceasta fiind o propunere franco-germană de discutat la următoarea reuniune, în septembrie. Mai multe posibilităţi vor fi atunci luate în calcul, printre care şi aceasta.
De ce o aderare în etape, din moment ce România şi Bulgaria sunt perfect pregătite din punct de vedere tehnic? Ei bine, mai multe capitale occidentale nu au încredere încă în România şi Bulgaria, din punct de vedere al reformelor politice şi de reformă a justiţiei. Acele ţări occidentale vor să adauge criterii neexistente pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Un comunicat al Guvernului olandez ne informează că "este imperativ să existe o încredere deplină în faptul că reformele legale întreprinse sunt efective şi ireversibile. Regulile stat