Preşedintele Traian Băsescu nu vrea nici 16 regiuni, aşa cum cere UDMR, nici 12, aşa cum au avansat voci din PDL. Vrea opt judeţe mari sau, mai exact, şapte judeţe plus Municipiul Bucureşti şi zona metropolitană.
Totul realizat simultan cu o descentralizare puternică, astfel încât primarii să preia cât mai multe atribuţii. Mesajul tranşant al şefului statului a fost transmis liderilor coaliţiei cu prilejul participării la şedinţa de guvern: „Asta-i proba de foc a clasei politice, dacă vrea în mod real descentralizare, (...) dacă avem sau nu avem curaj să lăsăm comunităţile să trăiască aşa cum cred ele că este mai bine, iar la judeţ să se vegheze strict la respectarea legalităţii şi la proiectele de dezvoltare regională".
Nu în ultimul rând, preşedintele a oferit şi un indiciu despre cum va fi adoptată legea privind reorganizarea administrativă a ţării: prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. „Nu vă ascund că a existat un proces de consultare, dar şi de găsire a unei soluţii, pe care am discutat-o cu premierul. Însă, Guvernul va decide în ce formă se angajează", a arătat şeful statului chiar în debutul intervenţiei sale la Palatul Victoria.
Ce probe conţine viitorul raport pe Justiţie?
Liderilor PDL, UDMR şi UNPR care sunt şi membri ai Executivului le-au fost oferite şi argumente, dar şi avertismente voalate pentru care ar fi bine să accepte reorganizarea României şi înfiinţarea celor opt judeţe. Mai precis, şeful statului a reiterat necesitatea reducerii birocraţiei, dar şi a corupţiei de la nivelul actualelor judeţe.
„Nu aş vrea să folosesc un termen foarte dur, dar vreau totuşi să fie pe înţelesul tuturor şi v-o spune un om care poate observa şi are şi curaj să spună: corupţia de la nivelul judeţelor. S-au creat nişte familii veşnice, interpartinice, se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi. Şi cea mai puterni