Mulţi bolnavi nu ştiu că tulburările constante de erecţie pot ascunde afecţiuni mai grave, precum diabet sau hernie de disc, şi fie nu se tratează deloc, fie aleg terapii care nu-i ajută.
Peste 90% din bărbaţii cu disfuncţii erectile frecvente nu-şi tratează afecţiunea. Majoritatea celor care încearcă să-şi rezolve problema apelează la tratamente pe bază de plante şi doar 4% din cei care nu rămân indiferenţi la acest inconvenient se duc la doctor pentru a obţine un tratament medicamentos, potrivit ultimului studiu realizat pe această temă. „Procentul bolnavilor este foarte mare, iar cel al pacienţilor trataţi este foarte mic. Produsele naturiste cu care mulţi preferă să se trateze sunt tunate cu substanţe chimice care le pot face mult rău, mai ales dacă suferă şi de alte afecţiuni. Ele nu au suport ştiinţific, fiind aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului", spune Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei Române de Medicină a Sexualităţii.
În lipsa unor rezultate bune, bolnavilor le scade încrederea de sine şi ajung anxioşi sau depresivi.
Analize amănunţite după 40 de ani
Disfuncţia erectilă este un indicator al stării de sănătate, pentru că poate apărea ca urmare a unor boli precum diabetul zaharat, afecţiunile cardiovasculare, hernie de disc sau obezitate.
„Ajung la mine pacienţi foarte aranjaţi, se vede că sunt înstăriţi, spun că nu au erecţie şi când îi întreb când şi-au făcut ultima oară analizele răspund că n-au avut niciodată nevoie, pentru că au fost mereu sănătoşi. Când îi trimit să-şi facă analizele, constată cât sunt de bolnavi. Am mulţi pacienţi cu diabet care urinează «miere» şi care transpiră foarte mult, dar vin la medic pentru că sunt deranjaţi doar de disfuncţia erectilă", spune Calomfirescu. Exemplele pacienţilor care nu sunt informaţi continuă: „Un pacient cu mai multe by-passsuri,