A câştigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale, dar această performanţă nu l-a mişcat deloc. Spune că e mult mai important ca publicul să îndrăgească filmele pe care le face, iar atmosfera în cadrul unui festival să fie deosebită.
Din acest motiv s-a ataşat mult de Cluj, de public, de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În acest an este unul din cei cinci membri ai juriului TIFF, care vor desemna câştigătorul Trofeului „Transilvania“.
„Românul vrea să vadă filme cu <
„Nu cred că în viitorul apropiat o să vedem săli pline la filmele româneşti, în afară de festivalul de la Cluj. Publicul de la TIFF este interesat de filme, vine în număr mare în sala de cinema. Nu toate festivalurile de film au sălile pline la fiecare proiecţie, aşa cum am întâlnit aici, nici chiar afară“, a spus Muntean.
Regizorul spune că, anual, în România se produc circa 10-15 filme, însă din cauza dezinteresului publicului, acestea sunt foarte slab vizualizate în sălile de cinema. „15.000 de spectatori, cu atâta poţi spera la un film în România“, a dezvăluit artistul. Radu Muntean a afirmat că cinematografia românească are noroc acum că filmele produse la noi sunt la modă. „E o modă acum cu filmul românesc şi se profită. Dar o să mai dureze doar unul sau doi ani. Peste câţiva ani va rămâne un grup mic de cineaşti care o să conteze în continuare. Partea mai puţin veselă e că lumea nu vine la cinema. Românul vrea să vadă filme cu <
În concluzie, regizorul crede că la Cluj e publicul ideal în ce priveşte cinematografia în România. „La Cluj mi-aş lansa fiecare f