Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat joi pentru Agerpres ca, pentru locuitorii din zona, construirea unui depozit de deseuri radioactive la Kozlodui, la cativa kilometri de granita cu judetul, ar reprezenta un pericol mai mare decat functionarea centralei.
"Centrala de la Kozlodui a fost, este si va fi poate in continuare cea mai mare amenintare pentru oamenii acestor locuri. Spun cu toata fermitatea ca autoritatile trebuie sa ia o decizie responsabila, pentru ca este vorba de vietile a sute de mii de oameni. Pe langa faptul ca ar trebui facute mai multe actiuni de informare si de pregatirea a populatiei, toate deciziile trebuie sa aiba un singur scop: protejarea oamenilor din zona. Acum cand vedem ce s-a intamplat in Japonia, tara cu un nivel de dezvoltare cu mult peste al nostru, cred ca este cazul ca la nivel european sa se regandeasca procedura de evaluare a impactului dezafectarii unitatilor de la Kozlodui asupra mediului si mai ales asupra sanatatii oamenilor", a declarat Ion Prioteasa.
Presedintele Consiliului Judetean Dolj se opune "cu toata fermitatea" ca zona din jurul centralei Kozlodui sa devina un risc nuclear din cauza depozitelor de deseuri radioactive.
"Nu pot privi cu ochi buni ca aceasta zona sa devina un risc nuclear din cauza acestor depozite pe care, cu certitudine, le vor folosi si alte tari. Din cunostintele pe care le avem, sustin cu toata fermitatea ca in continuare centrala de la Kozlodui reprezinta un risc pentru partea de sud a Romaniei si va reprezenta poate un risc si mai mare odata cu construirea unui depozit de deseuri radioactive. Nu pot sa nu iau in seama faptul ca spitalele din Bucuresti sunt pline de bolnavi din sudul Doljului care au probleme cu glanda tiroida, diverse forme de cancer, inclusiv boala numita cancerul albastru la copii", a afirmat presedintele CJ Dol