Aceeaşi tehnologie care a adus americanilor cele mai mici preţuri la gaze naturale din ultimul deceniu poate fi folosită în Europa de Est, regiune care în prezent depinde puternic de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze.
Companiile Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy, şi chiar şi preşedintele SUA Barack Obama se numără printre cei care promovează în Europa de Est ideea de a extrage gazele naturale prinse în şisturi. Resursele de acest fel ar putea fi îndeajuns pentru a acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani, dar extragerea lor implică metode controversate care pot afecta mediul înconjurător, scrie Bloomberg, care citează date oferite de administraţia americană pentru informaţii în domeniul energiei.
Polonia stă pe rezerve imense
Polonia, care stă pe cele mai mari zăcăminte recuperabile de gaz de şist din Europa, estimate la 5.200 de miliarde metri cubi, a finalizat şapte puţuri de extragere din cele 124 avute în plan, iar rezultatele acestora sunt în prezent sub evaluare. Rezervele de gaz de şist ar putea acoperi consumul intern timp de 300 de ani. Europa de Est ar putea deţine resurse de gaz de şist de până la 7.100 miliarde metri cubi. O campanie de foraj cu rezultate încurajatoare ar redesena harta europeană a eneregiei. Europa importă din Rusia un sfert din necesarul de gaze naturale.
Nevoia de a descoperi mai multe resurse de gaze devine mai urgentă în condiţiile în care Germania vrea să renunţe la energie nucleară şi să reducă emisiile de dioxid de carbon, responsabile pentru încălzirea globală.
"Europa Centrală şi de Est are o nevoie mult mai mare decât ţările din Vest de a îşi evalua potenţialul în ceea ce priveşte aceste resurse", a afirmat Oswald Clint, analist al firmei londoneze de cercetare a pieţei Sanford C. Bernstein.
Când preşedintele SUA Barack Obama a vizitat pentru prima dată Polonia luna