Agenţiile de rating nu sunt suficient de tranparente şi prezintă adesea conflicte de interese. Parlamentul European a votat în această săptămână un raport care prevede reglementarea lor prin creerea unei fundaţii europene transparente.
Scăderea ratingului de ţară efectuat de diversele agenţii crează întotdeauna panică pe pieţele financiare. S-a întâmplat în cazul Greciei şi al Belgiei de curând cu repercusiuni imediate privind moralul pieţelor.
Agenţiile de rating au ajuns pentru moment stăpânele situaţiei. Deciziile politice şi financiare pe care le iau mai marii lumii sunt, de la începutul crizei financiare din 2008 , condiţionate adesea de reacţia agenţiilor de rating.
« Înainte ca banca de investiții Lehman Brothers să dea faliment, aceasta era evaluată la nivel înalt de către principalele agenții de rating”, spunea luni seara în plenara Parlamentului European deputatul Sabin Cutas .
„Tot acestea considerau că cele mai importante trei bănci comerciale ale Islandei erau solide cu câteva zile înainte ca ele să se prăbușească. De asemenea, revizuirea în scădere a ratingului acordat Greciei nu a ținut cont de demararea programului său de redresare economică”, a adăugat el.
De aceea , Parlamentul European şi-a exprimat în această săptămână indignarea faţă de această situaţie şi a cerut reglementarea agenţiilor.Un raport, cu valoare de presiune politică, realizat de deputatul european german Wolf Klinz recomandă creerea unui organism independent şi autonom al agenţiilor de rating, sub forma unei fundaţii care să încurajeze concurenţa.Ideea creeri unei agenţii europene publice îşi face astfel treptat apariţia.
Deputaţii europeni cred că activitatea actualelor agenţii de rating este lipsită de transparenţa necesară şi că ele întreţin o structură de oligopol a pieţelor financiare.Prin urmare, aceste agenţii sunt ţinute drept respo