Agricultura are nevoie de irigații pentru a evita efectele negative ale condițiilor meteo ce se anunță în acest an, dar finanțarea pentru sistemele de irigații se găsește foarte greu.
Agricultura este un sector economic care poate urca semnificativ produsul intern brut, atunci când avem un an bun pentru culturi, sau poate influența negativ atunci când seceta împiedică. Este jenant ca agricultura să fie atât de meteo-dependentă, însă situția nu se va schimba foarte ușor.
„Acum se anunţă secetă pentru tot continentul, dar ţara noastră are probleme oricum ar fi“, spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
„Dacă plouă, din cauza defrişărilor, o mare parte din terenurile agricole sunt distruse. Dacă însă este secetă, ajungem în aceeaşi situaţie, culturile agricole fiind compromise în mare măsură din lipsa sistemelor de irigaţii. Oricum, în acest moment, culturile sunt întârziate cu trei săptămâni din cauza timpului rece din primăvară, iar recolta va fi şi anul acesta slabă“, adaugă el.
Pare ciudat să ne temem de secetă când plouă în majoritatea zonelor din țară, însă pericolul probabil există. Un lucru bun pentru piața internațională a alimentelor este reluarea exporturilor de cereale de către Rusia, care recent a ridicat interdicția impusă anul trecut (din cauza secetei și a incendiilor). Dar pentru a se proteja de secetă, fermierii au nevoie de irigații, adică de investiții în sistemele necesare. Evident, au nevoie și de finanțare.
Mai multe garanții pentru finanțare
Valoarea creditelor acordate agricultorilor anul trecut s-a ridicat la aproximativ 1,2 miliarde euro. Din această sumă, jumătate o reprezintă creditele acordate fermierilor și IMM-urilor din domeniul agricol, iar restul marilor investitori. Cele două fonduri de garantare (Fondul pentru Garantarea Creditului Rural și Fondul pentr