Sute de moldoveni cu studii superioare au rămas pe drumuri în ultimii ani după restructurări. Dacă unii dintre aceştia s-au mulţumit fie să stea acasă şi să primească indemnizaţiile de şomaj, fie să-şi caute un job în acelaşi domeniu de activitate, alţii au ales să înveţe noi meserii.
Centrul de Formare Profesională al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău este ultima speranţă pentru mulţi dintre cei care şi-au pierdut în ultimii ani serviciul. În tabăra celor neînvinşi de criză a ales să adere şi Corina Cornea (42 de ani).
Absolventă a Facultăţii de Studii Economice, băcăuanca a lucrat 22 de ani în domeniul bancar, iar acum s-a aşezat din nou în bancă pentru a învăţa o meserie. „Mi-am pierdut serviciul la începutul acestui an. A fost o concediere colectivă şi trebuia să fac ceva. M-am înscris la un curs de coafură - frizerie- manichiură - pedichiură mai mult ca să mă redescopăr. Şi nu mi-a fost greu pentru că a fost o pasiune suplimentară“, spune Corina.
Muncea zece ore pentru 600 de lei
Acest domeniu se pare că atrage din ce în ce mai multe moldovence disponibilizate. Şi în Neamţ o studentă la Facultatea de Drept se gândeşte deja să lucreze în alt domeniu. Elena Maftei s-a înscris la Drept şi şi-a pus toate speranţele în cariera de avocat. Însă, deşi n-a terminat încă facultatea, şi-a dat seama că ar avea prea mult de aşteptat pentru a realiza un venit satisfăcător din profesia aleasă.
„Până ce ajungi să-ţi faci un nume banii sunt puţini şi nu prea reuşeşti să faci ceva cu ei. Atunci m-am gândit că trebuie să găsesc o soluţie salvatoare. M-am înscris la cursuri de coafură şi frizerie. Durează mult mai puţin decât facultatea şi, la final, am o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii“, spune Elena Maftei. La facultate nu vrea să renunţe, însă nu crede că va profesa vreodată. „De plătit o plătes