Pe ecranul sălii Rapsodia din hotel Intercontinental schimbul de pase dintre cele două echipe este greu de urmărit.
Echipa cu tricouri albe, formată din trei oameni, are propria ei minge de baschet. La fel şi echipa în negru. Toţi cei şase schimbă cele două mingi numai cu coechipierii lor. Gabriel Petrescu, Director Executiv la Fundaţia SOROS România, cere oamenilor din sală să numere pasele. Este greu. Echipele sunt amestecate şi pasele se succed în viteză. Cei din sală sunt ocupaţi cu numărarea paselor, şi nimeni nu observă o gorilă care apare pentru câteva secunde chiar în mijlocul pasatorilor. Experiment reuşit: gorila, care se bate cu pumnii în piept, apare pentru toată lumea la reluare.
„Vedeţi, cam aşa este şi cu problema migraţiei. Toţi suntem atât de ocupaţi cu activităţile noastre, încât nu observăm acest fenomen," spune dl. Petrescu.
De ce emigrează românii
Migranţii nu emigrează pentru că vor să trimită bani acasă, ci pentru că vor să economisească. Aceasta este una din concluziile unui studiu sociologic amplu realizat de IASCI, cu sprijinul Fundaţiei Soros, despre care am aflat că este primul de acest gen.
Fluxurile financiare care se desfăşoară între emigranţi şi comunităţile lor de origine stau la baza relaţiei dintre migraţie şi dezvoltare. La baza migraţiei stă bunăstarea financiară, umană şi a beneficiarilor acestora. Înclinaţia românilor care lucrează în străinătate este să economisească banii în străinătate. Ei pun banii în bănci sau la saltea. Procentul sumei pe care o economisesc este de aproximativ 45% din tot ce câştigă. Procentul celor plecaţi care economisesc banii trimiţându-i acasă este de 2,5%. De menţionat că studiul s-a realizat pentru anul 2010.
„Pentru fiecare euro pe care românii îl trimit acasă ca remitenţă, ei economisesc în băncile din străinătate 4,2 euro," explică Petrescu. Pentru emigra