Posturile de poliţie de la ţară vor fi deservite de câte un singur angajat, iar ceilalţi vor fi distribuiţi la structurile de poliţie zonale, a anunţat ieri ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Locuitorii din sate, dacă vor avea nevoie de sprijin, iar poliţistul va fi în afara programului de lucru, vor putea apela la numărul de urgenţe 112 şi se va trimite la faţa locului un echipaj de la poliţia zonală. În perioada cât agentul respectiv va fi în concediu sau plecat din localitate, va fi detaşat la postul respectiv un alt coleg de la poliţia zonală, care va deservi mai multe comune. "Se încearcă comasarea resurselor financiare şi umane pentru a interveni mai uşor", a declarat Raluca Seucan, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Poliţiştii care vor lucra la centrele zonale vor merge în misiuni zilnice de patrulare, lucru care până acum se întâmpla mai rar.
Cer măriri de salarii
Proiectul pe care ministrul Igaş doreşte să-l implementeze este considerat bun de Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, al cărui reprezentant este de părere că astfel poliţiştii nu vor mai fi nevoiţi să lucreze ore suplimentare pentru a asigura permanenţa, fără ca acestea să fie plătite.
"Am cerut ca poliţistul care va rămâne la fiecare comună să aibă un program flexibil, după cum vor dori şi vor avea nevoie cetăţenii de acolo. De asemenea, ar trebui să rămână în fiecare comună un poliţist care să aibă locuinţa acolo, pentru a nu se mai plăti chirie şi a se face economii", a declarat Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Acesta a mai cerut ca salariul mediu al unui poliţist să crească de la 250-280 de euro, cât este în prezent, la 450-550 de euro, având în vedere faptul că media salarială a unui coleg din UE este de 1.500 de euro.
Posturile de poliţie de la ţară vor fi d