Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a oferit ca CE să îi despăgubească cu 150 milioane de euro pe producătorii de legume afectaţi, sumă considerată însă insuficientă. Compensaţiile au fost ridicate ieri la 210 milioane de euro.
Dacian Cioloş a spus că suma de 150 milioane euro este „o compensaţie substanţială, echilibrată şi justificată pentru a-i ajuta pe producătorii de castraveţi, roşii şi salată, care au fost cei mai afectaţi de criză". Suma reprezenta echivalentul a 30% din preţul mediu de piaţă al produselor nevândute - a căror valoare însumează până acum, conform organizaţiilor de producători, peste 400 milioane de euro. Reacţiile membrilor UE la oferta comisarului au fost mai curând negative; astfel, ministrul spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar, a declarat că ţara sa „nu crede că 150 de milioane sunt suficiente". Omologul său francez, Bruno Le Maire, este de aceeaşi părere: „ vom avea nevoie de un ajutor suplimentar. Cele 150 de milioane sunt o măsură de urgenţă - o măsură binevenită. Din păcate, criza va continua, iar producătorii francezi pierd bani în fiecare zi - fiind complet nevinovaţi", a declarat el, adăugând că propunerea lui Cioloş este „un prim gest".
Cioloş, atacat de olandezi, Germania, atacată de Spania
Şi ministrul olandez al Agriculturii, Henk Bleker, împărtăşeşte poziţia colegilor săi - aruncând chiar o ameninţare puţin voalată în direcţia lui Cioloş: „ar fi bine să revină cu o sumă de bani considerabilă", a afirmat Bleker: „dacă nu, va avea probleme politice majore". Conform cotidianului olandez De Telegraaf, Bleker îşi doreşte ca ajutorul să însume 80-90% din valoarea produselor rămase nevândute, iar Belgia, Danemarca, Germania, Franţa, Polonia şi Grecia sunt de aceeaşi părere. Spania cere chiar ca agricultorii săi să fie despăgubiţi cu 100%.
Guvernul de la Madrid a declarat că îşi rezervă dreptul