Malta, ţara în care 90% din cei 400.000 de cetăţeni sunt catolici şi peste 70% din ei sunt practicanţi care participă la liturghii în fiecare duminică, a reuşit să legalizeze divorţul. Malta este ultima ţară din UE care face această mişcare după ce au organizat un referendum în care 53% din populaţie a votat în favoarea divorţului, scrie Spiegel Online.
Biserica Catolică este foarte puternică în insulă, avortul este interzis şi divorţul la fel, până de curând. Ca să se separe, maltezii erau nevoiţi să plece în Marea Britanie unde stateau câteva luni până să divorţeze potrivit legii britanice. Oficial, n-ar fi avut nicio şansă. Doar două erau excepţiile în care ar fi reuşit să divorţeze, cu acordul tribunalului bisericesc - dacă partenerul era schizofrenic sau consumator de droguri. Dar chiar şi aşa, procedurea era anevoioasă, scrie publicaţia, putând dura şi 14 ani.
O avocată din Malta, Deborah Schembri, a condus campania pentru divorţ care a dus la referendum. Episcopii de pe insulă au făcut tot posibilul ca populaţia să nu voteze în favoarea divorţului, declanşând o serie de acţiuni pe care presa locală le-a denumit "terorism spiritual".
Micul stat era împânzit de postere care înfăţişau copii ce-şi implorau părinţii cu mesajul: "Nu ne nenorociţi, votaţi NU!".
Mai mult, preoţii ameninţau la liturghii că: "Iisus vă vede din ceruri atunci când intraţi în cabina de vot" şi că Maria, mama lui Iisus, plânge cu lacrimi amare la procesiunile stradale în onoarea ei. Avocata Schembri însă declara că ceea ce se întâmpla "nu este catolicism, este o nebunie".
La scurt timp de la închiderea centrelor de votare în 28 mai, Biserica Catolică şi-a cerut scuze pentru campania agresivă pe care a dus-oîmpotriva legalizării divorţului. În prezent singurele state din lume unde divorţul este interzis sunt Filipine, Andora şi Vaticanul.
Malta, ţara în car