Preţul gazelor importate din Rusia nu va scădea dacă Romgaz şi Gazprom vor încheia contracte directe, iar în această lună vor începe negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, a declarat astăzi Francisc Toth, director general adjunct al Romgaz.
Acesta a explicat că Romgaz importă o cantitate mică de gaze din Rusia, relativ la consumul naţional.
„Prin intermediul Imex Oil importăm 120 de milioane de metri cubi (pe an - n.r.), iar, prin Wintershall, circa 220 de milioane de metri cubi", a precizat Toth. Spre comparaţie, România consumă anual 13-15 miliarde de metri cubi, din care 20% provin din Rusia.
Întrebat ce poate să facă România pentru a obţine un preţ mai bun pentru gazele ruseşti, Toth a explicat că cele mai mari importuri sunt realizate de E.ON şi GDF Suez, proprietarii fostelor Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud. „La ei este cheia pentru o eventuală reducere a preţul de import al gazelor", a arătat oficialul Romgaz.
„Faptul că preţul gazelor ruseşti va scădea dacă Romgaz încheie contracte directe cu Gazprom, fără cei doi intermediari, este o falsă discuţie. Oricum, Gazprom vinde peste tot prin intermediari", a mai spus Toth.
El a adăugat că Romgaz va începe în această lună negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, Imex Oil şi Wintershall, contracte care expiră în 2012.
Importul direct de gaze de la Gazprom este de mai mulţi ani una din temele de discuţie dintre autorităţile române şi gigantul rus.
Gazele de import vor continua să se scumpească
Potrivit oficialului Romgaz, preţul de import al gazelor în al doilea trimestru al anului este de 435 de dolari pe mia de metri cubi, însă va creşte la 450 de dolari în trimestrul trei şi va depăşi această valoare în ultimul trimestru al anului.
Reamintim că şeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat r