Reprezentanţii statelor UE care sunt reţinute în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen au cerut la Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de astăzi, de la Luxembourg, ca o decizie în privinţa celor două ţări să fie luată după raportul pe justiţie ce va fi prezentat de Comisia Europeană, cel mai probabil în luna iulie.
Conform unui oficial al Comisiei, prezent la discuțiile de astăzi din consiliul de miniștri, opiniile privind aderarea celor două țări sunt împărţite. În cadrul acestui consiliu nu s-a adoptat nicio decizie concretă. "Miniștrii au luat act de faptul că, din punct de vedere tehnic și legal, cele două state sunt pregătite și de aici încolo va începe o discuție politică," a spus oficialul CE.
România și Bulgaria au primit mai multe aprecieri cu privire la eforturile pe care le-au făcut pentru a se ridica la standardele tehnice Schengen. Însă, în timp ce progresele înregistrate de România și Bulgaria au fost caracterizate ca fiind "extraordinare" și "excepționale", statele membre nu au ajuns la un consens pentru aderarea celor două țări.
S-ar putea să mai aşteptăm un raport
"Tehnic, este bine, dar așteptăm raportul din iulie și chiar dacă e bun, s-ar putea să mai așteptăm și următorul raport.", au declarat oficiali ai CE. Reprezentanţi ai Franţei au confirmat legătura care totuşi s-a făcut, în cadrul Consiliului, între monitorizarea pe Justiţie şi Schengen: "Nicio decizie politică nu se va lua fără raportul pe justiție pe masă, acest lucru este foarte clar."
Potrivit AFP, miniştrii francez şi german de Interne Claude Guéant şi Hans-Peter Friedrich au fost cei care au convenit "să aştepte publicarea acestui raport înainte de a lua o decizie", au declarat, după discuţiile din Consiliul JAI, reprezentanţi ai delegaţiei germane.
Miniștrii de interne și justiție s-au reunit astăzi la Luxembo