Între august 2009 şi august 2010, „stranierii“ au economisit aproape 12 miliarde de euro, din care au trimis în ţară doar 2,8 miliarde. Acestea sunt sumele contabilizate de cercetarea „Migraţia, dincolo de prejudecăţi şi mituri“, realizată de Fundaţia Soros România.
Aproape trei milioane de români lucrează în străinătate. Potrivit cercetării „Migraţia, dincolo de prejudecăţi şi mituri", 40% din cei plecaţi la muncă doresc să se întoarcă. Românii economisesc aproximativ 40% din venituri, procent mult superior celui practicat de emigranţii celorlalte ţări cuprinse în studiu: Albania, Moldova, Kosovo, Bosnia. Între august 2009 şi august 2010, ei au economisit aproape 12 miliarde de euro, din care au trimis în ţară doar 2,8 miliarde. Restul de peste 9 miliarde de euro a fost depus în băncile de acolo.
„Românul nu emigrează pentru a trimite bani acasă, ci pentru a economisi!", a spus Gabriel Petrescu, director executiv al Fundaţiei Soros România. În opinia lui, românul strânge bani ca să se întoarcă acasă: „Economisirea banilor este legată de dorinţa sa de a se întoarce acasă şi de a face ceva cu banii strânşi", a spus Petrescu. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat însă că doar 25% din cei care economisesc vor să-şi cumpere o casă în România, proporţia fiind aceiaşi şi la cei care vor o pensie în ţara natală.
„Nici 25% nu se vor întoarce!"
Invitat la lansare, sociologul Dumitru Sandu, profesor universitar specialist în migraţie, care nu a participat la proiectul Fundaţiei Soros, spune că proporţia de 40% e exagerată. „Cifra supraestimează numărul celor care se vor întoarce cu adevărat. Nu vă faceţi iluzii! Nici 25% nu se vor întoarce!"
Mai mult, spune Sandu, procentul mare economisit de „stranieri" nu indică neapărat intenţia de a se întoarce: unii strâng bani pentru a se muta într-o altă ţară din UE, unde ar putea