Progresele \"cârcotaşului\" i-au mirat pe medicii austrieci. Specialişti români explică recuperarea după astfel de accidente. Sursa: ARHIVA EVZ
Efectele traumatismului cranian suferit de Şerban Huidu în urma accidentului la ski de anul trecut îl ţin încă departe de camerele de filmat. Apropiaţii lui spun că Huidu se recuperează văzând cu ochii, iar într-un interviu acordat "Evenimentului zilei" chiar de el povestea că, la control, medicii de la Viena s-au mirat de progresele pe care le-a făcut într-un timp atât de scurt.
Dacă după accident le-a spus medicilor că 8x5 fac 500, acum conduce maşina, produce "Cronica cârcotaşilor" şi participă la emisiuni. Recuperarea lui nu s-a încheiat însă. Un specialist în neurologie arată ce prespune recuperarea după un accident şi care sunt hopurile pe care trebuie să le treacă pacientul.
Efectele pe care le poate avea traumatismul cranian
Niciun medic nu poate şti exact care sunt şansele ca un pacient care a suferit un traumatism cranian să îşi revină sută la sută şi nici în cât timp se produce vindecarea. Depinde mult de zona din creier care a fost afectată şi de cât de severe sunt tulburările.
Un traumatism cranian poate avea o serie de efecte, de la tulburări de memorie, de vorbire şi de concentrare, la probleme motorii şi afective. Profesorul de neurologie Constantin Popa este de părere că Şerban Huidu se recuperează "foarte bine" şi că tinereţea lui este un atu în procesul de vindecare.
Artiştii îşi revin mai greu
Profesorul Constantin Popa spune că, în general, tulburările cu cel mai mic potenţial de recuperare sunt cele ce ţin de componenta afectivă şi de funcţiile artistice. În aceste cazuri, pacientul trebuie ajutat permanent de familie şi stimulat cât mai mult să reia activităţile artistice pe care le făcea înainte de accident, chiar dacă, la