Industria colectării creanţelor va înregistra o scădere de 25-30%, în acest an faţă de anul trecut, potrivit estimărilor făcute de Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC). Acest trend negativ va avea la bază stoparea creditării din ultimii doi ani şi întârzierea demarării ei în perioada următoare, precum şi scăderea volumelor de cazuri externalizate spre colectare sau vândute, a precizat, ieri, într-o confe-rinţă de presă, Cris-tian Ionescu, re-prezentantul "Co-face" Româ-nia - societate membră a AMCC. Un alt factor important este tendinţa băncilor de dezvoltare a departamentelor proprii de colectare, în vederea eficientizării costurilor, dar şi pentru evitarea concedierilor de personal.
Industria colectării creanţelor a avut, în ultimii ani, o evoluţie pozitivă, potrivit lui Cristian Ionescu. Domnia sa a precizat că, în 2009 şi 2010, au fost înregistrate scăderi de până la 76% şi, respectiv, 54%: "Pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice din România, tot mai multe companii au simţit nevoia sau chiar au fost obligate să apeleze la serviciile unui furnizor extern pentru colectarea creanţelor întârziate, prin externalizarea sau vânzarea lor". În 2009, piaţa a ajuns la un volum de 3,7 milioane de debite, cu o valoare de 1,08 miliarde euro. Anul trecut, nivelul pieţei a ajuns la 1,66 miliarde euro, cu un volum de creanţe de 6,2 milioane. Potrivit domnului Ionescu, în aceşti doi ani, cea mai mare pondere în activitatea de colectare, de circa 50%, a avut-o sectorul bancar, prin externalizarea sau vânzarea portofoliilor de creanţe întârziate de la populaţie.
Dacă în ultimul trimestru al anului trecut a fost observată o uşoară tendinţă de scădere a volumelor de cazuri şi a valorii lor, în primul trimes-tru al anului în curs aceasta s-a accentuat. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, valoarea cazurilor externalizate a scăzut cu aproximativ 1