Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) "Munţii Apuseni", Mihai Togor, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pământul aruncat în Crişul Repede în timpul lucrărilor de amenajare a malurilor s-a depus pe fundul apei, provocând un proces de eutrofizare, dezvoltarea unei vegetaţii excesive care consumă oxigenul şi obligă speciile de peşti să migreze.
"Fundul Crişului Repede era unul nisipos, acum e plin de mâl şi de plante care, în timp, va modifica ecosistemul, deoarece consumă oxigenul din apă şi obligă speciile să migreze în alte părţi. La ora actuală, debitul apei nu este suficient să spele acest mâl, este nevoie de intervenţia Administraţiei Bazinale Ape Crişuri", a explicat preşedintele CRSE "Munţii Apuseni".
Potrivit lui Togor, organizaţia pe care o conduce a propus deja conducerii ABA să demareze lucrările de curăţare a Crişului, pentru a stopa distrugerea apei. "Este o necesitate deoarece, în caz contrar, în curând Crişul se va transforma într-o mlaştină", a spus preşedintele CRSE.
Într-o altă ordine de idei, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Togor a anunţat că organizaţia a demarat o acţiune de sensibilizare a autorităţilor locale pentru luarea unor măsuri împotriva Electrocentrale Oradea, unul din principalii poluatori ai oraşului.
"În prezent suntem în fază de cercetare. Noxele emanate de CET au provocat o creştere a acidităţii solului, dar generează şi ploi acide cu efecte negative asupra mediului. În acelaşi timp, am demarat şi o acţiune de informare a orădenilor şi de strângere de semnături, iar în final vom înainta rezultatele activităţilor autorităţilor locale cu propuneri de măsuri. Sperăm să fie cu efect", a mai declarat Togor.
Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) "Munţii Apuseni", Mihai Togor, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă,