Medicii de familie au decis să semneze noile contracte de servicii cu casele de asigurări de care aparţin, iar de joi vor depune actele pentru contractare.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, pentru Mediafax, că negocierile privind prevederile noilor acte normative vor continua în perioada următoare şi speră că vor fi găsite soluţii.
Mihăilă a precizat că medicii de familie au decis săsemneze contractele pe 2011 pentru că pacienţii nu au nicio vină. “Le mulţumim pentru că ne-au fost alături”, a mai spus Doina Mihăilă.
Reprezentanţii medicilor de familie anunţau, miercuri, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, că nu vor semna noul contract-cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai Ministerului Sănătăţii şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. La finalul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie anunţau că nu pot fi de acord cu noile condiţii, astfel că nu vor semna contractul pe 2011.
În replică, ministrul Cseke Attila a susţinut că prioritar este pacientul.
Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, declara înaintea negocierilor că medicii de familie vor încearca să asigure funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii.
Din 1 iunie, medicii de familie nu au mai putut să prescrie pentru pacienţi reţete compensate şi bilete de trimitere către specialişti, în condiţiile în care aceştia nu au semnat noul contract