Bacteria Escherichia coli nu se regăseşte în castraveţii de seră româneşti, a anunţat ieri Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti / Foto: AFP/Mediafax „Uniunea Europeană s-a făcut sandviş între Spania şi Germania”, titra ieri, pe pagina de internet, cotidianul britanic The Independent, făcând referire la sprijinul pe care Bruxellesul s-a angajat să-l ofere fermierilor din cele două ţări. Agricultorii au fost nevoiţi să-şi ardă recoltele ca urmare a suspiciunii că unele legume s-ar afla la originea izbucnirii epidemiei din Europa. În consecinţă, Uniunea Europeană a propus, într-o primă fază, ajutoare de 150 milioane de euro pentru miile de fermieri europeni. Ulterior, Comisia Europeană a mărit „plafonul” compensaţiilor financiare la 210 milioane de euro, bani care vor reveni producătorilor de legume (castraveţi, roşii, salată verde, dovlecei şi ardei) din UE confruntaţi cu efectele dezastruoase ale crizei provocate de bacteria ucigaşă care a făcut până în prezent 24 de morţi pe continent.
Pe de altă parte, Ministerul german al Sănătăţii a anunţat ieri, prin vocea şefului său, Daniel Bahr, că s-a înregistrat o scădere „sensibilă” a cazurilor de infecţie cu bacteria E.coli enterohemoragică (EHEC), care a provocat moartea a 24 de persoane în Europa. Bahr excludea, însă, ieri după-amiază posibilitatea de a ridica deocamdată alerta. „Pot apărea cazuri noi şi, din nefericire, şi alte decese, dar numărul persoanelor nou-infectate scade sensibil. Acest lucru arată că ceea ce era mai rău, în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei, probabil a trecut”, a declarat ministrul german la televiziunea ARD, înaintea unei întrevederi cu John Dalli, comisarul european pentru sănătate.
Între timp, cercetătorii nu au reuşit să identifice sursa contaminării cu E.coli. Potrivit ziarului spaniol El Mundo, citat de Agerpres, „