Estimările arată că, anual, între 10 şi 12 milioane de fete din ţările în curs de dezvoltare se căsătoresc înainte de vârsta majoratului. Unele dintre aceste căsătorii sunt simple tranzacţii de afaceri. Astfel, o soţie în vârstă de opt ani poate anula o datorie mai veche, iar o duşmănie între două familii poate fi uitată de oferirea spre măritiş a unei virgine de 12 ani, scriu jurnaliştii de la revista National Geographic. Ei au pornit pe urmele acestui fenomen şi au vizitat sate din Yemen şi India pentru a sta de vorbă cu aceste "mirese copil", dar şi cu cei care ar trebui să le protejeze. De la părinţi la asistenţi sociali, cu toţii sunt de acord că ele nu pot fi smulse din sânul familiei.
Acceptate şi preţuite de comunităţile în care sunt practicate, căsătoriile aranjate de părinţi sunt nocive pentru tinerele mirese. De la vârste fragede, ele se conformează cu responsabilităţile de soţie, în defavoarea educaţiei care le-ar putea oferi şansa unui trai mai bun. Şcolarizarea este însă costisitoare, iar familiile din mediul rural preferă să investească aceşti bani în băieţi, ei având mai multe oportunităţi de a se realiza în viaţă.
Căsătorii secrete, oficiate în miez de noapte
Căsătoriile infantile din Rajasthan, un ţinut din nord-vestul Indiei, sunt ilegale. De aceea, fetiţele forţate să-şi înceapă viaţa de soţie înainte de a ajunge la pubertate sunt cununate noaptea, în secret. Domnul M, tatăl a două fete în vârstă de 15 şi 13 ani, ştie că ceea ce face l-ar putea băga la închisoare, dacă poliţiştii nu ar fi corupţi. Aşa că îşi mărită fetele, dar şi nepoata, în vârstă de doar cinci ani, cu trei băieţi din satul vecin, la miezul nopţii.
În India, ritualul prin care fetele îşi lasă în urmă familia şi îşi urmează soţul se numeşte gauna. Când indiencele se căsătoresc înainte de vârsta majoratului, gauna ar trebui să aibă loc cândva după ce au aju