Europarlamentarii PNL cer guvernului de la Bucureşti să răspundă dacă a informat Comisia Europeană cu privire la intenţia de modificare a organizării administrative a României.
Deşi organizarea administrativă este de competenţa statelor membre, europarlamentarii PNL atrag atenţia că, potrivit reglementărilor europene, “o asemenea propunere, agreată pe plan intern, ar trebui înaintată spre analiză către Eurostat ( serviciul statistic al Comisiei Europene – n.r.) cu cel puţin doi ani înainte de momentul previzionat pentru a intra in vigoare”.
Europarlamentarii PNL au adresat trei întrebări executivului de la Bucureşti:
1. A fost informată Comisia Europeană de către guvernul României cu privire la intenţia de a lansa reforma administrativ-teritorială, astfel încât noile structuri administrative să fie funcţionale pana in anul 2012? Dacă da, care este stadiul discuţiilor bilaterale în acest sens?
2. A primit Comisia Europeană o informare din partea guvernului României cu privire la rezultatele unor eventuale studii de impact şi fezabilitate, care să prezinte efectele unei eventuale reorganizări administrativ teritoriale a ţării într-o perioada atat de scurtă, fără o consultare publică prealabilă?
3. O eventuala reformă administrativ- teritorială efectuată de autorităţile române până la finele actualei perioade de programare va avea consecinţe directe asupra capacităţii de finanţare a proiectelor contractate deja. Vă rugăm să ne precizaţi cum veţi contracara pierderile fondurilor aferente acestor contracte aprobate déjà şi de Comisia Europeana şi ce solutii aveţi în acest sens?
Scrisoarea eschisă a europerlamentarilor PNL este adresată atât premierului Boc cât şi preşedintelui Băsescu şi este semnată de Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Vălean, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi.
Preşedintele Băsescu a cerut miercuri guvernu