Peste 30 de delfini morţi au fost găsiţi de poliţiştii de frontieră constănţeni în cei aproximativ 30 de kilometri de plase de pescuit ce fuseseră întinse de braconierii turci de pe pescadorul "Ahmed Canoglu", depistat la sfârşitul lunii mai în zona economică exclusivă a României, potrivit Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul şef Adrian Burcea, spune că, în urma activităţilor de cercetare de la faţa locului, din zona în care a fost observat prima dată pescadorul turcesc, au fost recuperate 502 plase de pescuit calcan şi 80 de plase monofilament, cu o lungime totală de aproximativ 31 de kilometri.
"În aceste plase au fost decoperite nu mai puţin de 33 de exemplare de delfini morţi. De asemenea, au mai fost găsite şi 46 de exemplare de calcan, vii, care au fost redaţi mediului marin, iar alţi cinci calcani au fost predaţi unei societăţi comerciale de profil pentru valorificare", a afirmat Adrian Burcea, care a precizat că, începând cu anul 2002, se constată o intensificare a acţiunilor de pescuit ilegal în apele de frontieră şi în zona economică exclusivă a României, cu precădere în zona cu adâncimi cuprinse între 50 şi 80 de metri.
"În perioada 2002 - iunie 2011, navele Poliţiei de Frontieră Române au descoperit, identificat şi reţinut 26 de pescadoare, 19 sub pavilion Turcia şi şapte sub pavilion bulgăresc. De asemenea, au fost reţinute peste 1.200 de plase pentru calcan, iar cantităţile de peşte descoperite au totalizat peste cinci tone, din diferite specii, cu o valoare aproximativă de aproape 1,5 milioane de lei", a mai declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa.
Potrivit acestuia, nocivitatea activităţii de braconaj este amplificată de decimarea populaţiei de delfini din Marea Neagră.
"În perioada de referinţă, capturile accidentale de delfini înregistrate în zo