Bursa a crescut şi miercuri, cu 1,24%, decuplată de linia descendentă a pieţelor externe şi susţinută de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Oltchim (OLT), care au urcat din nou puternic, cu 15%, iar lichiditatea a continuat să fie asigurată de titlurile Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat puternic, cu 15%, încă de la deschidere, iar după prima oră nu au mai fost realizate tranzacţii, în condiţiile în care în piaţă nu au mai fost introduse ordine de vânzare. Operaţiunile cu titlurile companiei au însumat 472.000 de lei.
Cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 0,0839 lei lei, preţ cu 11,7% peste cel pe care The Rompetrol Group, societate deţinută de compania de stat kazahă KazMunai Gaz, l-a propus în oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune, şi pe care grupul l-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îi va fi permisă delistarea Rompetrol Rafinare.
Directorul general şi preşedintele CA al Vienna Investment Trust Adrian Simionescu crede că unii investitori vor să forţeze KazMunai Gaz, acţionarul majoritar indirect al Rompetrol Rafinare, să ofere un preţ mai mare la delistarea companiei.
"Într-o eventuală înţelegere între stat şi KazMunai Gaz privind răscumpărarea acţiunilor pe care statul le-a primit la scadenţa obligaţiunilor este posibil ca unii investitori să ceară un preţ mai mare decât cel care a fost în oferta de preluare şi care ar urma să fie acordat la delistare. Dacă KazMunai va accepta un preţ mai mare decât cel din piaţă pentru răscumpărarea acţiunilor de la stat, este posibil să vedem mici investitori care vor cere şi ei un preţ mai mare şi astfel să se ajungă la o cotaţie mai mare la delistare", a declarat Simionescu.
Totodată, el nu exclude posibilitatea ca acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare să fi început să cumpere acţiuni direct din piaţă fără să mai aştept