Preparatele din salvie, precum pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, cunoscute inca din antichitate, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.
Tinctura de salvie se poate prepara foarte simplu acasa si, pastrata in conditii corespunzatoare, poate fi folosita timp de doi ani. Se obtine punand un sfert de litru de alcool alimentar de 90 de grade peste doua linguri de planta maruntita. Vasul se inchide bine si se tine la intuneric doua saptamani. Din cand in cand, vasul se agita. Dupa acest timp se strecoara si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare.
Tinctura poate fi obtinuta si din pulbere de planta. Planta, bine uscata si maruntita, se macina in rasnita electrica de cafea. Peste zece linguri de pulbere de salvie se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 90 de grade, tuica de casa sau votca si se lasa doua saptamani la macerat la loc rece si umbros, timp in care se agita vasul macar o data pe zi.
Dupa aceasta perioada, se filtreza si amestecul rezultat se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulant al activitatii cerebrale si al memoriei. Se ia cate o lingurita de tinctura dizolvata intr-un pic de apa, de trei - patru ori pe zi.
Buna la menopauza
In tulburarile provocate de menopauza, tinctura de salvie actioneaza ca un adevarat elixir, reducand transpiratia si rarind aparitia bufeurilor. Efectele benefice se fac vizibile numai dupa vreo patru - cinci saptamani de consum zilnic de tinctura.
Studiile recente efectuate in Italia, Germania, Anglia si Statele