60% dintre cei care şi-au programat un concediu preferă staţiunile bulgăreşti în detrimentul staţiunilor autohtone. Agenţiile încearcă să îşi atragă clienţii cu reduceri de 10 sau 15%. Cu toate acestea, oamenii nu se mai înghesuie ca în anii precedenţi pentru staţiuni precum Costineşti, Mamaia sau Neptun.
Faptul că majoritatea giurgiuvenilor sunt bugetari iar veniturile acestora au fost diminuate a făcut ca numărul celor care aleg să îşi petreacă concediile la mare să fie în continuă scădere preferându-se turismul de weekend.
Agenţiile de turism au identificat şi motivele pentru care giurgiuvenii preferă litoralul bulgăresc în detrimentul celui autohton. Primul dintre acestea este legat de distanţa mai mică şi de faptul că se ajunge mai rapid în staţiunile bulgăreşti.
„În ultima vreme a început să prindă foarte bine turismul de weekend. Giurgiuveanul evită să se ducă la Mamaia spre exemplu pentru că pierde timp pe drum cam patru ore. În schimb, până la Albena sunt 230 de kilometri pe care îi face cam două ore şi jumătate” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Viorel Dogaru, directorul agenţiei Vip Tours.
Nici latura financiară nu este de neglijat, giurgiuvenii preferând litoralul vecinilor de la sud de Dunăre datorită preţurilor mai scăzute şi a sistemului „all inclusive” (cu masă inclusă) care în România lipseşte de cele mai multe ori. Cu toate acestea, reprezentanţii agenţiilor giurgiuvene spun că în ultima vreme, calitatea mâncărurilor şi a băuturilor bulgăreşti incluse în preţul sejurului a început să lase de dorit.
Un alt motiv pentru care giurgiuvenii sunt atraşi de litoralul bulgăresc este legat de calitatea plajelor, dar şi de unele facilităţi care „le iau ochii” românilor: şezlongurile şi umbrelele sunt incluse în preţul hotelului, în timp ce copiii sub 12 ani pot sta în cameră cu părinţii fără să plătească.
Bulgaria, mai i