România a ajuns ţara fast-food. Bărbaţii bagă în ei şaorme, femeile caută salate. În Dobrogea se caută mâncarea chinezească. Aşa arată în esenţă rezultatele unui studiu de specialitate.
Un român din trei din mediul urban ia masa în oraş cel puţin o dată la 2-3 luni. În mod surprinzător, cei din oraşele de provincie mai mari de 200.000 de locuitori plătesc dublu faţă de cei din Bucureşti, potrivit unui studiu realizat de Unilever Food Solutions.
Dacă în provincie se cheltuie cam 40 de lei pentru o masă la restaurante mixte, în Capitală au căutare cantinele, fast-food-urile şI şaormeriile, iar o masă costă între 15 şi 20 de lei. Jumătate din cei care iau masa în oraş preferă seara, iar 40% au declarat că în ultimele trei ieşiri în oraş au servit masa în fast-food-uri şi pizzerii, unde au comandat preparate din carne (36% dintre ei), pizza (32%) şi ciorbe acre (13%).
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care romanii mănâncă în oraş, 24% iau masa de 2-3 ori pe săptămână, 42% - o dată la 2-3 săptămâni şii 34% - cel mult o dată pe lună.
Potrivit studiului, bărbăţii ies mai des în oraş decât femeile, 66% faţă de 34% în categoria consumatorilor care merge de cel puţin 2-3 ori pe săptămână.
Cel mai adesea ei mănâncă la şaormerii şi cantine şi preferă ciorbele acre şi carnea de porc, pe când femeile mănâncă mai degrabă salate şi deserturi, în special clatite. Ca preferinţe avem pastele, salata bulgărească, brioşele, prăjiturile şi salata de fructe.
În funcţie de regiune, în sudul României, Banat şi Transilvania sunt pizza, fripturile, sandvişurile, shaorma, în Dobrogea se caută mâncarea chinezească, în Moldova ciorbele acre în vreme ce oltenii şi maramureşenii preferă mâncăruri mixte.
Tinerii între 18 şi 24 de ani aleg adesea mancare fast-food (pizza, şaorma şi burgeri), cei între 25-34 de ani preferă snacks-urile