Guvernul olandez se va pronunţa în 2012 în legătură cu cererile României şi Bulgariei de integrare în spaţiul Schengen, după o perioadă de probă, a anunţat, azi, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers. La rândul său, ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a spus că aderarea celor două state ar putea deveni efectivă la sfârşitul lui 2012, în etape.
1 /.
"Este încă prea devreme să luăm o decizie şi avem nevoie de mai mult timp pentru a fi în măsură să o facem", a spus oficialul olandez Gerd Leers, citat de "Le Figaro". El a insistat asupra faptului că Olanda cere noilor state membre să aibă un control eficient la frontiere, iar reformele judiciare din România şi Bulgaria să fie "reale şi ireversibile".
Guvernele ţărilor membre ale Spaţiului Schengen aşteaptă raportul pe care Comisia Europeană urmează să îl publice, în luna iulie, privind reformele din justiţie şi eforturile de combatere a corupţiei în cele două ţări.
„Vom studia cu atenţie acest raport”, a declarat Leers, subliniind că va dura un timp până când guvernul său va lua o decizie. Perioada de probă ar urma să se prelungească până la următorul raport al Comisiei, prevăzut pentru 2012, a precizat o sursă olandeză.
Potrivit ministrului francez Claude Guéant, o primă etapă a aderării ar presupune, în toamnă, deschiderea frontierelor aeriene, „în prezenţa ofiţerilor de poliţie din alte state”, scrie AFP. „Cea de-a doua etapă ar interveni mai târziu, în 2012, prin deschiderea frontierelor terestre”, a precizat Guéant.
Soluţia de compromis: aderarea parţială
România ar putea adera parţial la Spaţiul Schengen, adică mai întâi cu graniţele aeriene şi apoi cu cele terestre şi maritime, aceasta fiind o variantă "de compromis" discutată în cancelariile occidentale, a declarat la RFI fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
„Deşi nu doresc o astfel de