Medicii de familie sunt acuzaţi că au fost obişnuiţi cu bani mulţi în mandatul ministrului Eugen Nicolăescu. Oficialii actuali nu pun preţ pe prevenţie, răspund doctorii. Sursa: EVZ
Acuzaţi că fac scandal în fiecare an, medicii de familie se plâng că le-a ajuns cuţitul la os şi că fondurile pe care le primesc abia le asigură subzistenţa. În plus, anul acesta vor semna contract pe doi ani, ceea ce înseamnă că dacă sumele vor scădea, vor fi legaţi de mâini şi de picioare.
Pe de altă parte, reprezentanţii caselor de asigurări i-au catalogat drept "marii consumatorii" ai resurselor şi i-au acuzat că prescriu reţete fictive şi îşi bagă banii în propriul buzunar.
Specialiştii independenţi cred că principalele probleme sunt subfinaţarea şi împărţirea proastă a banilor: în timp ce veniturile medicilor de familie au scăzut la jumătate în ultimii doi ani, ei fiind văzuţi ca "răsfăţaţii" ministrului Eugen Nicolăescu, fondurile alocate spitalelor au crescut.
Medicul de familie Remus Lupu se declară învins de sistem şi spune că va semna contractul în lipsa altei soluţii. Pomparea fondurilor în medicina primară, creşterea contribuţiei la fondul de asigurări şi demisia preşedintelui CNAS ar pune pe picioare Sănătatea, crede el.
"Nu poţi face medicină cu un stetoscop şi cu burta goală"
"Pot să toarne oricât de mulţi bani în sistem, dacă nu îi împart cum trebuie, degeaba. Trebuie să alocăm bani mai mulţi medicinei primare. Noi ne axăm pe spitale, unde ar trebui să ajungă doar cazurile grave, care sunt foarte costisitoare. Să ne asigure tehnologizare şi fonduri pentru analize. Nu putem face medicină cu un stetoscop la gât şi cu burta goală", spune medicul.
Pe de altă parte, reprezentanţii CNAS spun că nu stabilesc ei sumele. "Nu stă în puterea noastră să le creştem fondurile, cât primeste Sănătatea, cât