În România, procentul persoanelor cu vârste peste 80 de ani va creşte de patru ori, până în 2060, arată un studiu al Eurostat. Sursa: REUTERS
Acum, în ţara noastră, doar 3,1% din populaţie are peste 80 de ani, dar peste 50 de ani acest procent ar putea ajunge la 13,1%. Doar Spania, Grecia, Portugalia şi Italia vor avea un procent mai mare de bătrâni cu vârste peste 80 de ani.
Şi procentul celor peste 65 de ani aproape că se va tripla: de la 14,9% în 2010 va ajunge la 34,8% în 2060. Studiul Eurostat arată că toate ţările din UE vor fi confruntate cu o explozie a persoanelor vârstnice, dar România va fi într-una din cele mai dificile situaţii.
În ţara noastră, rata de dependenţă a vârstnicilor (care se calculeaă prin împărţirea populaţiei de peste 65 de ani la cea activă, între 15 şi 64 de ani) va ajunge la 64,8, faţă de 21,4 în 2010. Doar Letonia va fi într-o situaţie mai dramatică, cu o rată de dependenţă de 68. Potrivit Eurostat, îmbătrânirea populaţiei europene va avea un impact considerabil asupra sistemelor publice de pensii şi asupra programelor de sănătate.
Studiul arată că situaţia ar fi şi mai dificilă dacă Europa şi-ar închide complet graniţele şi ar opri fluxul de emigranţi. Numărul celor peste 65 de ani ar creşte cu peste trei procente la sfârşitul lui 2060, iar rata de dependenţă s-ar majora cu opt puncte procentuale. În consecinţă, imigraţia este o soluţie la problemele demografice ale UE, apreciază studiul Eurostat.