Câteva sute de simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Modlova (PCRM) au pichetat joi, 9 iunie, Palatul Republicii din Chişinău, unde au loc şedintele Parlamentului. Protestatarii au cerut demisia coaliţiei aflate la putere, dar şi a Comisiei Electorale Centrale, după alegerile locale din Moldova.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Protestatarii comunişti au cerut demisia preşedintelui interimar, Marian Lupu, a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan şi a Guvernului.
Participanţii la protest purtau drapele roşii şi steaguri cu simbolurile electorale ale candidatului comunist la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon.
În acelaşi timp, deputaţii PCRM care participau la şedinţa Legislativului au înaintat în plenul Parlamentului aceleaşi revendicări, cerându-i lui Marian Lupu să demisioneze. La fel, ei au cerut demisia Guvernului şi a Comisiei Electorale Centrale, pe motiv că aceasta s-ar face vinovată de fraudarea alegerilor locale din 5 iunie. PCRM a părăsit şedinţa Parlamentului
După ce coaliţia majoritară a refuzat să supună votului aceste revendicări, comuniştii au părăsit sala de şedinţe şi s-au alăturat protestatarilor.
Deputatul comunist Grigori Petrenko le-a declarat manifestanţilor că "Lupu nu mai are dreptul moral să fie preşedinte de Parlament şi preşedinte interimar al ţării, în condiţiile în care partidul său a acumulat la alegerile de duminică doar 2% din voturi".
Trebuie precizat însă că Partidul Democrat condus de Marian Lupu a acumulat trei procente din sufragii în Chişinău, în timp ce la nivel naţional a obţinut o medie de peste 15%.
În replică, Marian Lupu a declarat că "acţiunile comuniştilor au un singur scop: să destabilizeze situaţia din ţară şi să provoace alegeri parlamentare anticipate".
Protestul s-a desfăşurat pe fundalul ca