Profesoară de matematică, femeie de afaceri, corporatistă şi mamă, Monica Tatoiu a vorbit despre un Bucureşti al tinereţii sale, cu fasoanele, parfumurile şi cochetăriile vremii, dar şi despre un Bucureşti sufocat de maşini, ticsit cu blocuri de sticlă şi ciunteli arhitecturale. Ea ne-a vorbit şi despre conflictul în instanţă pe care îl are cu ministrul Turismului, Elena Udrea.
BUCUREŞTEAN DE-O VIAŢĂ Trei lucruri pe care nu le ştii despre Monica Tatoiu. „Soţul meu zice că sunt o proastă“
Adevărul de Seară: Ce s-a schimbat în 30 de ani pe strada Dăniceni?
Monica Tatoiu: Uitaţi (arată spre un bloc de sticlă împestriţat cu termopane şi înfipt între două case cu arhitectură interbelică), ce înseamnă perioada post-Revoluţie în România. Totul este superb, case cu etaj şi a venit un mitocan şi a tras chestia asta, fără respectarea niciunei norme. Ce lumină au apartamentele astea? N-ai voie să pui termopan, să strici faţada. Suntem în sectorul 1 al Capitalei. Ştiu cum se dau avizele. A distrus un colţ de rai. Cum poate un om cu bani şi fără educaţie să agreseze spaţiul urban în aşa hal? În Germania trebuie să ai aprobarea vecinilor pentru a cumpăra un imobil.
Înainte, nu erau atâtea maşini care urâţesc străzile. Chiar şi eu am trei maşini (mărturiseşte vinovată). Aceasta este tot o componentă a lipsei de educaţie a oamenilor care s-au îmbogăţit după Revoluţie. Prin anii ’50, până în ’70, mama a avut probleme, bunicul a fost închis, dar şi-au revenit toţi, pentru că omul cu carte nu poate fi îngenuncheat.
Vă consideraţi un om care s-a îmbogăţit după Revoluţie?
Nu, eu am avut întotdeauna bani, tata a fost medic cardiolog.
Citeşte prima parte a interviuluiAICI
Aveţi nostalgii?
Am nostalgia traiului de aici. Aici nu era comunism, lumea se respecta, conversaţia inteligentă prospera