După aproape 17 ani de existenţă, care se vor împlini în această toamnă, Corul Sound pleacă într-un nou turneu în străinătate. De data aceasta, la Festivalul şi Concursul Internaţional Coral de la Cracovia, la care anul acesta participă 38 de formaţii corale din 17 ţări. Acestea vor interpreta 350 de lucrări corale, în 20 de concerte, la şapte categorii de concurs.
Este destul de greu sa scrii despre Corul Sound din Bucureşti fără să scrii despre maestrul Voicu Popescu, dirijorul formaţiei, aşa cum este la fel de dificil să treci în revistă cariera reputatului maestru de cor fără să o legi de cea a Sound-ului. Totul ar putea să fie sintetizat în cuvintele pe care Popescu le rosteşte uneori, când, precum într-un scenariu tras la indigo, corul acesta cântă şi audienţa explodează în aplauze. Atunci, Voicu Popescu spune: “I-aţi cucerit şi pe ei!”.
Citeste si: Sound, singurul cor romanesc la Concursul Coral Cracovia 2011 (StareaPresei.ro)
Probabil că aceasta este una dintre frazele definitorii pentru acest grup de oameni tineri, amatori, care cântă insa ca nişte profesionişti şi transmit mai mult decât o serie de grupări corale titrate, din ţară şi din străinătate, datorită fiorului inefabil care străbate fiecare armonizare, fiecare frază muzicală cântată de acest cor al Casei Studenţilor.
Raporturile din membrii formaţiei şi dirijor sunt perene şi bine stabilite, dinamice şi totuşi trainice. De-a lungul timpului, această continuitate a dus la construirea unui repertoriu multilateral, bazat pe cânt coral profan şi religios, românesc şi străin, de la monodia bizantină, până la spirituals-urile nord-americane, de la muzica barocă şi până la literatura corală modernă.
Formaţia trece cu uşurinţă de la Bach la Larisa Vrunc şi de la Simeon Nicolescu la Javier Busto. Un capitol aparte îl reprezintă repertoriul de muzică americană, care transpar