- Social - nr. 798 / 9 Iunie, 2011 In cursul zilei de 6 iunie, am primit cateva telefoane din partea unor targumureseni, nemultumiti ca prin pietele agroalimentare se comercializeaza cartofi noi, nespalati. Deci, sesizarea se refera la cartofii care se comercializeaza prin piete nespalati, imbacsiti de pamant si balegar. Sa fim obiectivi, de balegar poate fi mai putin vorba, stiut fiind chiar si de catre cel mai nepriceput agricultor ca balegarul este un fertilizator natural al solului, nu al roadelor sale, ele fiind un efect al procedurii de fertilizare. Prin urmare, in dupaamiaza aceleiasi zile, am verificat situatia prin pietele "Cuza Voda” si "7 Noiembrie”. In ambele piete se comercializeaza cartofi noi, atat spalati, cat si nespalati. Pe langa ei, gasim pe mese si gramezi de cartofi de anul trecut. Am intrebat comerciantii din piete din ce motiv expun cartofii in cele doua ipostaze. Raspunsul in fiecare caz a fost acelasi. Cartofii spalati nu se pot pastra perioade indelungate de timp. Sunt pentru consum imediat, sau in perioade scurte. Cei nespalati se pastreaza bine, in anumite conditii, pe perioade lungi de timp. In toate cazurile observate nu se constata exces de sol depus pe tuberculii de cartofi. Ei sunt adusi din zona de sud a tarii, cultivati, fie in sol preponderent nisipos, fie de cernoziom sau humus. Faptul acesta insa nu justifica tendinta unor vanzatori de a vinde cartofi incarcati cu cat mai mult pamant, practica reclamata de cumparatori. De acolo rezulta depuneri de sol pe cartofi. Dar pentru a ne edifica in privinta felului in care pot fi comercializati cartofii si, in general, legumele, in pietele agroalimentare, l-am contactat pe domnul Ovidiu Salcudean, sef serviciu in cadrul Administratiei pietelor, care ne-a relatat: "Obligatia noastra, a pietelor, este sa le asiguram comerciantilor conditii de spalare a legumelor. Aceasta este conditia m