Într-o bună zi, persoanele care au proteze ce le înlocuiesc membrele amputate şi-ar putea redobândi simţul tactil cu ajutorul unui tip de piele creată în laborator. Pentru ca pielea artificială să poată fi folosită la om, trebuie să se găsească o metodă de a conecta senzorii materialului electronic la sistemul nervos central uman.
Două echipe de cercetători din SUA, de la Universitatea „Stanford" şi de la Universitatea „Berkley", au reuşit să dezvolte tipuri de materiale electronice care imită supleţea şi sensibilitatea pielii umane, pe care le-au numit „e-skin" (piele electronică). Ei au creat mai multe prototipuri, folosind procedee diferite, în încercarea de a dezvolta roboţi capabili să îşi ajusteze forţa astfel încât să poată ridica şi utiliza diverse materiale, oricât de fragile, fără să le deterioreze. Iar pentru a face acest lucru, este necesar ca aceştia să perceapă presiunea şi textura aşa cum simte un om modul în care ar trebui să ţină un ou în mână fără să-l spargă.
Reacţie instantanee la presiune
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Stanford" au reuşit să obţină un tip de „e-skin" cu timpi de reacţie comparabili cu cei ai pielii umane, de ordinul câtorva miimi de secundă, astfel încât presiunea asupra pielii poate fi simţită instantaneu. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit o reţea fină de tranzistori, pe care i-au învelit cu un material din cauciuc extrem de elastic ce-şi modifică grosimea în funcţie de presiune. Deşi nivelul de sensibilitate nu este la fel de ridicat precum cel uman şi nu poate recepta durerea, pielea electronică este suficient de sensibilă pentru a sesiza chiar şi greutatea unui fluture.
Prototip bazat pe nanotehnologie
Un alt prototip al pielii artificiale este cel creat de echipa de cercetători de la Universitatea „Berkley". În acest caz, materialul a f