Aproape 5.000 dintre cei peste 11.000 de medici de familie din România au lăsat securea războiului jos şi au semnat deja actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate. Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate anunţă că toţi vor renunţa de săptămâna viitoare. Sursa: Andrei Spirache
"Vom încerca să respectăm promisiunea de a creşte fondurile pentru medicina de familie", a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Reprezentanţii Patronatului Naţional al Medicilor de Familie şi cei ai Asociaţiei Medicilor de Familie l-au informat în această dimineaţă pe ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila că recomandă medicilor de familie să depună dosarele în vederea semnării contractelor.
„Salut decizia medicilor de familie şi le mulţumesc pentru dialogul pe care l-am purtat în aceste săptămâni şi pentru faptul că au ales să se gândească în primul rând la pacienţii lor, aşa cum le-am solicitat în toate întâlnirile noastre. Sunt conştient de faptul că asistenţa medicală primară reprezintă un capitol important în sistemul de sănătate şi vom sprijini mai mult acest sector”, a declarat ministrul CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.
Aproape jumătate dintre doctori au renunţat, însă, deja la protest şi au semnat contractele cu asigurările.
Pentru românii asiguraţi asta înseamnă că dacă au nevoie de o consultaţie, de reţete compensate sau de trimiteri la analize sau la medici specialişti le pot primi de la doctorul de familie fără să plătească.
Principalele revendicări ale medicilor sunt creşterea procentului din fondul de asigurări alocat medicinei primare de la 5,9% la 9 % şi suportarea informatizării sistemului din alte fonduri decât cele din care sunt plătiţi ei.
Citeşte AICI numele celor 434 de medici da familie care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului BUCUREŞTI şi care e