Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, spune că nu-i place imaginea sistemului pe care îl conduce. Cei rămaşi vor fi nevoiţi să pună mâna pe carte, pentru că vor fi testaţi şi filmaţi.
După valul de disponibilizări care va face curăţenie în Poliţia Română, cei rămaşi în sistem vor trece prin schimbări profunde. Cel puţin aşa susţine şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, într-un interviu acordat pentru "Evenimentul zilei".
Astfel, poliţiştii vor fi supuşi la teste din şase în şase luni, pentru a-şi arăta competenţele. În plus, vor fi filmaţi. Şeful IGP vrea analiza activităţii fiecărui poliţist, iar schimbările pe care le-a propus Ministerului de Interne au fost făcute pe baza unui studiu. Au răspuns la el şi poliţiştii. Le-au completat în 30 de minute.
În Poliţia Română vor apărea birouri în funcţie de problemele fiecărui judeţ. În Deltă va fi Biroul Deltei Dunării, în zonele montane Birourile de Combatere a Infracţionalităţii Silvice, iar lista rămâne deschisă.
De asemenea, proaspătul poliţist care a plecat din Academie cu o specializare, o va urma până la pensie. Dacă termini Academia pe ordine publică, ieşi la pensie pe ordine publică.
EVZ: Aţi afirmat că trebuie făcute disponibilizări în Poliţie, pentru că "sunt suficienţi poliţişti beţivi şi nenorociţi". Vă menţineţi declaraţia?
Liviu Popa: Nu am spus că sunt mulţi poliţişti beţivi. A fost o declaraţie luată dintr-un context. Poliţiştii chiar au rezultate bune. Există mulţi oameni care fac eforturi dar, din păcate, imaginea Poliţiei nu este una pe care mi-aş dori-o. Am o descriere metaforică a acestei stări - dacă într-un pahar cu 1.500 de picături curate de apă pui două-trei-cinci picături de tuş, acestea vor da o imagine care nu e tocmai curată.
Deci sunteţi de acord cu aceste disponibilizări?
Sunt de acord cu faptul că, prin ace