Pana acum, tarile din zona euro s-au cam certat intre ele pe seama Greciei, iar aceasta s-a luptat si cu BCE si cu FMI. Acum, in disputa iscata pe tema salvarii Greciei de la faliment, s-a format un nou front. Va duce noua confruntare la o noua criza in Europa?
Europa se afla in fata unei dileme. De un an de zile, pietele financiare internationale nu acorda credite Greciei. Pentru a-si salva fiul, UE i-a acordat acestuia un ajutor de 110 miliarde de euro. Cu toate acestea, datoriile Atenei au crescut continuu, in ciuda masurilor drastice de austeritate bugetara impuse de guvernul elen, arata o analiza Deutsche Welle.
Unul dintre motivele acumularii acestor datorii uriase il reprezinta sistemul deficitar de colectare a taxelor, care ar putea conduce la un deficit bugetar de 9 la suta din PIB, in locul celor 7, 4 la suta promise UE.
Intre timp, pietele financiare se tem de restructurarea datoriilor Greciei (perioada de gratie in care tara este scutita de plata ratelor in schimbul promisiunii efectuarii unor reforme dure), gandindu-se ca o parte din banii imprumutati acestei tari nu vor mai fi recuperati niciodata.
Prin urmare, credibilitatea tarii continua sa scada. Daca Atena ar fi dori sa imprumute bani in acest moment, ar trebui sa plateasca dobanzi de 25 la suta pe an.
Conform planurilor FMI si UE, Grecia trebuie sa fie stabilizata pana la sfarsitul anului viitor, ajungand la nivelul la care pietele financiare ale lumii sa-si recapete increderea in finantele elene.
Pentru 2012 si 2013, Grecia ar mai avea nevoie de 67 miliarde de euro. In cazul in care aduna aceasta suma, sub forma de imprumut in conditiile de dobanda indicate mai sus, datoria Greciei, pur si simplu, va exploda, dupa cum avertizeaza specialistii de la banca Unicredit.
Chiar daca pietele financiare nu ar percepe daban