Bilanţul primului an de la descentralizarea spitalelor, proces în urma căruia unităţile au trecut în administrarea autorităţilor locale, după ce anterior erau subordonate Ministerului Sănătăţii, arată cazuri în care primăriile nu s-au implicat cu fonduri şi "nu au cumpărat nici măcar un bisturiu".
"Cifrele în unele locuri sunt îmbucurătoare, în altele arată un dezinteres total. Nu s-a înţeles că descentralizarea înseamnă implicare, nu doar să-ţi pui un manager şi să te uiţi înspre Bucureşti. Există două judeţe, Olt şi Vrancea, unde nicio autoritate nu s-a implicat cu niciun leu. În alte zece (judeţe - n.red.) implicarea a fost de un milion de lei", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii, la evenimentul "Reforma Sănătăţii la analiză", organizat de Mediafax în parteneriat cu Eureko. El nu a precizat cât au alocat celelalte judeţe pentru spitale.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a spus într-un comunicat transmis Mediafax că Spitalul de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" Focşani nu se află în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea, ci în administrarea ministerului.
Din datele ZF, Primăria Bucureşti alocă 40 mil. euro anul acesta pentru spitale, sumă care include atât investiţii în reparaţii şi aparatură, dar şi unele cheltuieli de întreţinere precum cele cu electricitatea sau altele.
În iunie 2010, aproximativ 370 de spitale (dintr-un total de peste 450) au trecut de la minister la autorităţi, excepţie făcând spitalele de urgenţă şi institutele de interes naţional.
Ministrul a motivat anul trecut descentralizarea prin faptul că "nimeni nu poate conduce sau verifica modul în care sunt conduse 435 de instituţii, indiferent cât de priceput ar fi". Prin implicarea autorităţilor locale, ministrul spera să crească investiţiile în clădiri şi în aparatură.
Spitalele mari iau bani mai m