Profesor de filosofie, de istoria religiilor, politolog, tată, dar mai ales om, Sergiu Tofan a plecat să dialogheze cu Heidegger, Eliade, Origen şi Dumitru Stăniloaie. Profesorul a părăsit această lume pentru a cunoaşte ne-fiinţa.
Sergiu Tofan a încetat ieri din viaţă la vârsta de 52 de ani. A fost şeful catedrei de Filosofie-Sociologie a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos". A scris zece cărţi, a avut un mandat în Camera Deputaţilor şi a condus vreme de patru ani Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional.
Absolvise două facultăţi: Istorie-Filosofie şi Teologie Ortodoxă – ambele la Bucureşti. Era profesor universitar doctor la catedra de Filosofie-Sociologie a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.
Cărţi publicate: De la arhaic la liturgic (1995); Mircea Eliade, destinul unei profeţii (1996); Ştiinţa politicului (1999); Ispita politicului (1999); Serbia - eseu despre contingenţa care ucide (1999); Mircea Eliade, lecturi infidele (2000); Origen - între teologie şi filosofie (2003); Mic dicţionar al ereziilor evului patristic (2003); Heidegger (2009).
Sicriul cu corpul neînsufleţie este depus la Biserica "Sf. Nicolae". Înmormântarea va avea loc duminică, 12 iunie, la ora 11.00.
Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule profesor!
Vă prezentăm ultimul interviu pe care l-a acordat Sergiu Tofan pentru "Adevărul de Seară", in data de 22 iunie 2010.
Sergiu Tofan: „Mi-am cumpărat o bască în care, rareori, mă doare
Perspectiva de a avea un guvern european alcătuit din tehnicieni provenind din ţări cu reale performanţe economice, unul care să-l înlocuiască pe cel existent, nu i se pare o chestiune cu aplicare reală.
Consideră că: „Un profesionist străin nu-i, neapărat, mai „gaga" decât unul ro