După o pauză mai mare de un an, Ministerul Finanţelor a testat apetitul investitorilor străini pentru titluri româneşti.
Ministerul Finanţelor a strâns ieri 1,5 mld. euro prin vânzarea de titluri pe cinci ani pe piaţa externă, plătind un randament de circa 5,29% pe an.
Investitorii străini s-au arătat dispuşi să plaseze circa 3 mld. euro, cu aproape 2 mld. euro mai puţin decât la emisiunea de eurobonduri din martie anul trecut. În final, Finanţele au luat 1,5 mld. euro, cu jumătate de miliard peste suma atrasă în 2010.
"Preţul a fost majorat faţă de datele iniţiale, la 255 de puncte de bază peste mid-swap (indicatorul de dobândă la euro pe pieţele internaţionale, de circa 2,8% pe an pentru maturitatea de 5 ani - n. red.), ducând la un randament final de circa 5,29%", au declarat surse de pe piaţă. Finanţele anunţaseră că intenţionează să atragă 1-1,5 miliarde de euro prin această emisiune de titluri.
Proiectul ieşirii pe piaţa externă este condus de Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. A fost prima vânzare lansată în cadrul noului program de finanţare externă pe termen mediu (EMTN) cu valoarea maximă de 7 mld. euro. În august anul trecut au fost angajate ca administratori ai programului Société Générale - BRD şi Erste Group - BCR.
În pofida scăderii CDS-urilor (preţul asigurării contra riscului de default) la circa 230 de puncte de bază, faţă de 360 în septembrie 2010, Finanţele au fost în situaţia de a se împrumuta mai scump decât în martie anul trecut, când au emis eurobonduri de un miliard de euro tot pe cinci ani, cu cupon de 5% pe an şi cu randament de 5,17%.
De altfel, programele de finanţare de tip EMTN pot implica un cost mai mare pentru emitent ca urmare a facilităţii care îi permite acestuia să iasă pe piaţă oricând consideră necesar sau oportun, pe baza aceluiaşi prospect de bază, în orizont