Exporturile au făcut o surpriză neplăcută în aprilie, coborând cu 17% faţă de vârful istoric atins în martie, până la 3,3 miliarde de euro.
"Explicaţiile plauzibile sunt dinamicile mai lente ale cererii şi producţiei în zona euro - principalul nostru partener comercial - şi aprecierea leului, care reduce competitivitatea exporturilor", spune Dan Bucşa, noul economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Continuă astfel seria de date dezamăgitoare venite în ultimul timp de la sectorul real, care îi determină deja pe analişti să se teamă că economia va înregistra din nou o contracţie.
"Datele publicate recent privind sectorul real nu sunt pozitive. Noi date negative vor contura imaginea unei scăderi a Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi", spune Nicolae Covrig, economist în cadrul Raiffeisen Bank.
Economia reuşise în trimestrul I o creştere timidă, de 0,7% faţă de trimestrul IV din 2010. Aceasta fusese a doua creştere trimestrială consecutivă, marcând astfel ieşirea tehnică din recesiune.
Datele publicate săptămâna aceasta de Statistică au mai arătat o încetinire a producţiei industriale (aflată de altfel în strânsă corelaţie cu exporturile), ritmul de creştere încetinind la 6,3% în aprilie de la 7,4% în martie şi 12,7% în februarie. Totodată, vânzările de retail au consemnat o scădere cu 6,2% în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2010, faţă de 5,8% în martie.
Importurile au scăzut de asemenea în aprilie, însă într-un ritm mai lent, rămânând la 4,1 miliarde de euro.
Astfel, deficitul comercial s-a adâncit în aprilie, urcând spre 900 de milioane de euro.
Exporturile au făcut o surpriză neplăcută în aprilie, coborând cu 17% faţă de vârful istoric atins în martie, până la 3,3 miliarde de euro.
"Explicaţiile plauzibile sunt dinamicile mai lente ale cererii şi producţiei în zona euro - princi