Eugen Şerbănescu
După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng
Editura Polirom
"După-amiază cu o nimfomană", apărut în urmă cu câţiva ani, a avut darul să contrarieze, a şocat prin adevărurile exprimate. Alcătuită în forma unui monolog, era o uimitoare mărturisire picantă, erotică, povestea senzaţională a unei femei cu o vastă experienţă, în care foarte mulţi au dorit să găsească un roman cu cheie. Succesul a fost pe măsură, drept care, azi, ne aflăm în faţa romanului îmbogăţit, întâi în titlu, apoi cu un enorm eseu despre România post-comunistă, care împarte aproape jumătate din paginile cărţii efectiv în două, fiecare text obligând la lectură atentă şi separată. Din acest motiv, e o carte greu de citit, dar despre care criticul Dan Cristea spune că ne oferă "o Românie pe înţelesul tuturor".
Felix J. Palma
Harta timpului
Editura Trei
Traducere din spaniolă şi note de Ana-Maria Tamaş. Un amestec de ficţiune istorică, SF, fantasy istoric, steampunk, roman de dragoste, metaficţiune, thriller şi biografie. Acţiunea se petrece la Londra, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Nenumăratele invenţii din epocă îl fac pe om să creadă că ştiinţa este în stare să atingă imposibilul. Claire Haggerty doreşte să călătorească în anul 2000, unde îşi va găsi sufletul pereche. Alt erou vrea, dimpotrivă, să călătorească în trecut pentru a-şi salva iubita de la moarte. Cartea este plină de aventuri şi are o intrigă ameţitoare. Multe personaje care au existat în realitate, cum ar fi H.G.Wells sau Bram Stoker, sunt personaje ale romanului.
Witold Gombrowicz
Jurnal
Vol 1, 1953-1956
Editura RAO
Traducere din limba polonă de Olga Zaicik şi Cristina Godun. "Considerat drept capodopera sa incontestabilă, Jurnalul seduce prin temele sale, toate aparţinând celor mai dis